Wake-up light

Wake-up light - bäst i test

Vi har jämfört och testat 5 väckarklockor med ljus

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En wake-up light är en slags väckarklocka med ljus som hjälper dig att vakna på ett behagligare sätt än med en vanlig väckarklocka.

Att vakna hastigt av ett alarm är det få av oss som uppskattar och det kan få en hel morgon att kännas seg och jobbig. Faktum är att det naturliga sättet för oss människor att vakna på är av ljus när solen går upp. En väckningslampa simulerar helt enkelt en mysig soluppgång genom att gradvis öka ljusstyrkan vid en viss tidpunkt som du själv ställt in.

Det finns ett relativt stort antal produkter av det här slaget och det kan vara knepigt att bilda sig en uppfattning om vilken som är det bästa valet för dig. Till vårt test har vi valt ut de mest populära och jämfört deras funktionalitet, kvalitet, pris och så vidare för att du enkelt ska kunna hitta den wake-up light som passar dig bäst.

Resultat - Topp 3

Philips Somneo Wake-up Light HF3653

Philips Wake-up Light Somneo HF3653​

4.6/5
Philips Somneo Connected Väckarklocka med ljus HF3672

Philips Wake-up Light Somneo Connected HF3672​

4.5/5
Philips Väckarklocka med ljus HF3505

Philips Wake-up Light
HF3505

4.1/5

Testet

#1 Philips Somneo HF3653 - Bäst i test

Philips Somneo Wake-up Light HF3653
4.6/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

Med Philips Somneo-serie vaknar du inte bara av en soluppgång, utan du kan även somna till en solnedgång. Människan är inte byggd för att vakna med ett ryck av väckarklockan eller skrikande barn. Ett snabbt uppvaknande triggar hjärnans automatiska reflex av att det finns en fara, en fara som vi behöver kämpa mot eller fly ifrån. Att vakna av en traditionell väckarklocka är helt enkelt inte bra för oss, då kroppen fylls med adrenalin och stresspåslag.

Med Philips Wake-up Light Somneo vaknar du behagligt av ett ljus som ökar efter hand och som går från rött till vitt. Genom att du vaknar på att naturligare sätt får du en bättre start på dagen, du är mer utvilad och kan hantera dagens aktiviteter på ett bättre sätt.

När du ska somna går Somneo från ett varmt gult till ett djupt rött sken, precis som när solen går ned en sommarkväll. För att du ska få en så god nattsömn som möjligt har Philips Wake-up Light Somneo HF3653 även en avslappnande andningsguide kallad RelaxBreath. Du andas i takt ett mjukt pulserande ljus, och faller sakta i sömn.

Somneo har dessutom många bra funktioner som naturliga väckningsljud, laddning av mobiltelefon och Smart snooze. Genom att både somna och vakna med hjälp av Somneo får du de bästa förutsättningarna att må bättre om dagarna, sova skönare och återhämta dig bättre under natten.

Egenskaper

Aktuella priser för Philips Somneo HF3653

#2 Philips Somneo Connected HF3672 - Premiumval

Philips Somneo Connected Väckarklocka med ljus HF3672
4.5/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

I jämförelse med andra Wake-up Light i Somneo-serien kan du tillsammans med HF3672 använda appen SleepMapper. Med SleepMapper-appen kan du styra alla funktioner på väckarklockan, och även få information om sådant som påverkar din sömn. Luftfuktighet, temperaturskillnader och störande ljud under natten är sådant som registreras, och som du hittar information om i appen.

Utöver SleepMapper-appen har Philips Wake-up Light Somneo Connected HF3672 många intressanta funktioner.

  • RelaxBreath, där du kommer ner i tempo och slappnar av för att somna genom att andas i takt med ett mjukt ljus.
  • Simulerad soluppgång, vakna lugnt till ljuset som skiftar från djupt rött till morgon-vitt samtidigt som fåglarna börjar kvittra, precis som att vakna utvilad på en sommaräng. Genom att du vaknar på ett lugnt sätt får du inte stresspåslag som vid användandet av en traditionell väckarklocka.
  • Simulerad solnedgång, ljuset skiftar sakta från djupt gul-orange till mörkrött, precis som vid en riktig solnedgång. Solnedgången tillsammans med RelaxBreath ger dig så bra förutsättningar som möjligt att få en god natts sömn.

Med Philips Wake-up Light Somneo Connected HF3672 får du bättre sömn och ett bättre mående över dagen. Det bekräftas även i kliniska studier – 92% av användarna i en undersökning säger att de vaknar mer behagligt med hjälp av Philips Wake-up Light Somneo. Funktionalitetsmässigt är det här det bästa valet du kan göra. Betyget dras endast ner av det något höga priset, men om du inte har någon särskild budget att förhålla dig till och vill ha den bästa väckningslampan, så är det den här du ska välja.

Egenskaper

Aktuella priser för Philips Somneo Connected HF3672

#3 Philips Wake-up Light HF3505 - Populär och prisvärd

Philips Väckarklocka med ljus HF3505
4.1/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

Philips Wake-up Light HF3505 är en mellanmodell i Philips Wake-up-modellprogram. Med HF3505 får du din egen soluppgång med fågerkvitter att vakna till, även om det det är tidigt på morgonen och det är kolsvart ute. Sakta ökar ljuset, och du vaknar med ett lugnt i kroppen, redo för en ny dag.

Att vakna av ett skränigt alarm på en väckarklocka eller mobil triggar kroppens reptilhjärna, adrenalinet pumpar och du är redo att slåss eller fly från kroppens upplevda fara. Genom att låta kroppen vakna på det sätt vi människor har vaknat på sedan urminnes tider – till soluppgången, mår vi bättre och gör klokare val under dagen.

Till vilken grad Philips Wake-up Light HF3505 kommer förbättra din och din närhets tillvaro är högst personligt, men hela 92% av de som var med i Buzzadors test rekommenderar Philips Wake-up light.

HF3505 har en snygg design, enkla touchknappar, den “vaknar” så fort du närmar dig med handen och snooze-funktionen hittar du genom att röra lite lätt på ovansidan av klockan. Välj mellan fågelkvitter, ugglor som hoar eller att radion börjar spela samtidigt som “solen” går upp över ditt sovrum.

Egenskaper

Aktuella priser för Philips Wake-up Light HF3505

#4 Andersson WEC 2.4 Wake-up Light - Bra budgetval

Andersson WEC 2.4 Wake-up light
4.2/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

Andersson WEC 2.4 Wake-up Light är en enklare och storleksmässigt lite mindre typ av Wake-up Light med färre avancerade funktioner jämfört med konkurrerande produkter, å andra sidan har WEC 2.4 ett väldigt tilltalande pris.

Här kan du välja mellan åtta olika färglägen för ljuseffekten. När det är dags att vakna stegras ljuset i 18 steg i den valda färgtonen sakta, och blir starkare och starkare. Du kan därtill välja mellan att vakna till alarm, naturljud eller radio.

Den här modellen av Wake-up Light är mycket användarvänlig och har tydlig LCD-display och intuitiva knappar för alla funktioner. Använd den som som läslampa innan det är dags att somna, ha lite stämningsljus på kvällen, lyssna på radio, vakna utvilad och stressfri på morgonen. Behöver du se vad klockan är, så kan du med den här modellen projektera tiden på en vägg.

Andersson WEC 2.4 Wake-up Light drivs på ström från eluttaget, men har även en batteribackup ifall det skulle bli strömavbrott under natten.

Sammanfattningsvis är WEC 2.4 ett bra alternativ när du inte vill lägga tusentals kronor på avancerade funktioner som du kanske inte ens utnyttjar, utan du får en liten smidig produkt gör sitt jobb. Och du vaknar piggare än du skulle gjort med en vanlig tjutande väckarklocka.

Egenskaper

Aktuella priser för Andersson WEC 2.4

#5 Denver CRL-340

Denver CRL-340 Wake up light
3.7/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

Denver CRL-340 Wake-up Light är en helt okej Wake-up Light klockradio för priset. Trettio minuter före din inställda alarmtid börjar CRL-340 att sakta lysa upp rummet, när tiden är inne startar väckningssignalen där du kan välja mellan sex olika naturliga ljud, som t.ex kvittrande fåglar, eller någon av de förvalda radiokanalerna.

Genom att vakna när den konstgjorda solen (lampan) går upp, får du en bättre start på dagen och din stressnivåer är på en lägre nivå än om du skulle vaknat av alarmet på mobilen eller skrikande barn. Med en Wake-up Light får du alltså bättre förutsättningar att hantera skolan, jobbet och dina övriga göromål. Väckningssignalen spelas i fem minuter, om du vill snooza så måste du trycka på snooze-knappen innan de fem minuterna har gått.

Denver CRL-340 Wake-up Light har även en funktion för simulerad solnedgång, då din hjärna får chansen att varva ned och komma till ro. Välj om solnedgången ska vara i 15, 30 eller 60 minuter.

Du kan även använda CRL-340 vid andra tider än när du ska somna eller vakna. Lyssna på radio eller slå på lite stämningsljus på kvällen. Du kan välja mellan vitt, grönt, rött, blått, lila, orange eller indigoblått ljus från lampan.

Egenskaper

Aktuella priser för Denver CRL-340

Köpguide

En wake-up light väcker dig långsamt med ljus vilket ger en behagligare väckning. Väckarklockor med ljus har blivit alltmer populära bland personer som har svårt att vakna på morgnarna. Kliniska studier har visat att produkten är funktionell för många, speciellt under det mörka vinterhalvåret då vi inte heller hör naturliga ljud från fåglar eller andra djur. Genom att simulera såväl ljus som ljud kan du vakna någorlunda pigg året runt.

I vår köpguide lär vi dig mer om funktionerna i wake-up lights och på så sätt kan du välja vilka funktioner du är i behov av. Det finns en rad modeller att välja mellan, några kan också hjälpa dig med insomningen. Marknaden har även väckarklockor med ljus som har snooze-funktion, dock brukar behovet av att snooza inte kvarstå tack vare funktionerna i en wake-up light.

Varför behöver jag en väckarklocka med ljus?

Människokroppen är byggd för att reagera på ljus och det är det naturliga sättet att vakna på. En väckarklocka med ljus ökar stegvis ljuset och ger en mildare uppvakning än en klassisk väckarklocka eller ett mobilalarm. Det ger en behaglig och långsam väckning som enligt många användare gör dem piggare. Stressnivån minskar hos många vilket är positivt för din allmänhälsa, stress kan annars leda till olika hälsoproblem.

Om du ofta vaknar stressad eller använder snooze-funktionen regelbundet kan en wake-up light vara precis vad du behöver för att vakna pigg och energirik. När ljuset stegvis ökar kommer din kropp uppfatta det som att morgonen är kommen, oavsett om det är mörkt eller ljust ute. Du vaknar långsammare vilket är det naturliga sättet för människan att vakna på. Speciellt i Skandinavien har vi dessutom brist på solljus under vinterhalvåret.

Funktioner

Ljusinställningar

Innan du köper en wake up light bör du tänka igenom vilka funktioner du är ute efter och det första att tänka på är ljusstyrkan då alla är olika känsliga. Alla modeller har olika ljusinställningar för att du ska kunna anpassa den utifrån dina behov. Vanligtvis finns minst 10 inställningar, men några modeller har 20 eller fler. Vissa modeller låter dig även ställa in hur lång tid simuleringen av soluppgången ska ta.

Ljudfunktioner

Även ljudfunktionerna varierar, några har flera olika ljud att välja mellan. Många föredrar radio i sin väckarklocka och då är det viktigt att du väljer en med bra ljudkvalitet. Några modeller har olika melodier tillgängliga som larmsignal. Det finns wake up lights som erbjuder ljud- och ljusfunktionerna samtidigt medan andra låter dig välja mellan antingen ljus eller ljud. Innan du väljer lampa bör du tänka igenom vilka ljud- och ljusinställningar du vill ha.

Insomningsfunktion

Några wake up lights har även en insomningsfunktion där en solnedgång simuleras, vilket kan ske med olika ljusfärger. Det är perfekt för dig som även har svårt att komma till ro och somna på kvällen. Ibland kombineras skymningsfunktionen med avslappnande musik vilket gör det enklare att slappna av. Vissa modeller låter dig anpassa insomningsfunktionen utifrån dina behov, medan andra har pulserande ljud och ljus för en meditativ avslappning.

Hur fungerar en wake-up light?

En väckarklocka med ljus börjar vanligtvis lysa 30 minuter innan tidpunkten för larmet, vilket ger en mild väckning. Simulationen av soluppgången ökar ljuset successivt för att din kropp ska uppfatta det som att morgonen har kommit, vilket gör väckningen naturligare. Tanken är att du ska vara på väg ut ur din REM-sömn innan larmet går, vilket gör att du vaknar piggare och mer energifylld. En långsammare väckning gör att du blir mindre trött.

I Skandinavien har vi brist på solljus under vinterhalvåret och det påverkar vår energinivå. Solljus hjälper kroppen att producera viktiga vitaminer och hormoner, så som serotonin, melatonin och D-vitamin. Det är hormoner och vitaminer som påverkar våra känslor och energinivåer. Just serotonin är viktigt för vårt humör och minne. Du kan ta D-vitamintillskott i kombination med att använda en wake up light för att motverka trötthet.

Hälsoproblem som kan avhjälpas med en wake-up light

En wake-up light kan hjälpa dig med hälsoproblem som kan uppstå på grund av bristen på solljus. Genom att öka serotoninnivån i kroppen får du bättre minne, humör och energinivåer. En väckarklocka med ljus kan avhjälpa dig mot stress på morgonen och om den har en insomningsfunktion kan den även hjälpa dig att stressa ner på kvällen. Genom att kombinera väckarklockan med andra livsstilsförändringar inom kost och motion kan du förbättra allmänhälsan.

Om du märker av stora förändringar i humör och energinivå på höst och vinter kan du lida av SAD (Seasonal Affective Disorder), vilket även kallas säsongsdepression, vinterdepression eller höstdepression. Oftast är det kopplat till bristen på ljus och det är en anledning till att många väljer att införskaffa sig en wake-up light. Livskvaliteten kan öka avsevärt genom att du blir piggare och vaknar snällare. Det lilla kan göra stor skillnad för välmåendet.

Fördelar med wake-up light jämfört med en vanlig väckarklocka

En stor fördel med en väckarklocka med ljus istället för en vanlig väckarklocka är att du vaknar långsammare och därmed är piggare när du vaknar. Många som alltid använt sig av snooze-funktion tidigare slutar med det vid inköp av en wake up light. 1/3 av alla som snoozar blir faktiskt tröttare istället för piggare. Många sömnforskare hävdar att snooze försämrar sömnkvaliteten och det är därmed bra att sluta med det.

Många wake-up lights kan även användas som läs- och sänglampa, vilket gör att den kan ersätta din befintliga sänglampa. Många lampor låter dig välja färg och dimning för att du ska få ett behagligt ljus. Studier visar även att gryningssimulatorer har positiv effekt på personer som lider av säsongsbaserad vinterdepression. För dig som lider av insomningsproblem är en lampa med skymningssimulator och avslappningsfunktioner ett fördelaktigt val.

Att tänka på vid val av väckningslampa

Innan inköp av en väckarklocka med ljus bör du kontrollera din budget och leta efter en modell i rätt prisklass för dig. Sedan måste du överväga vilka funktioner du önskar, vill du ha en med radio eller räcker det med naturljud. De billigaste varianterna har ofta inte tillräckligt bra ljud i radion, vilket kan leda till irritation. Om den ska användas som läslampa bör du kontrollera att den funktionen finns.

Vårt viktigaste råd är att du läser igenom kundrecensioner och bäst i test-artiklar för att hitta en modell som passar dina behov. Även designen kan spela roll om du vill att den ska passa in i inredningsstilen i ditt hem. Läs också på om säkerheten samt om tillverkaren erbjuder garanti för produkten. Det finns även wake up lights med USB-uttag så att du kan ladda mobilen i den.

Så här har vi gjort testet

Jämförelsen av produkterna utförs av vår testpanel som dels genomför egna tester och recensioner av produkterna, och dels gör research från andra andra experttester och användarrecensioner från bekräftade köpare. Alla dessa intryck och omdömen vägs sedan samman och resulterar i vårt betyg för varje produkt. Med den här metoden tycker vi att vi ger en rättvis och objektiv bild av vilka wake-up lights som faktiskt anses vara bäst i test av både experter och vanliga konsumenter. Det tycker vi är schysst mot dig och vi kan med gott samvete säga att vi har gjort vårt bästa för att guida dig till ett genomtänkt köpbeslut.

Om du skulle genomföra ett köp efter ett klick på någon av länkarna i artikeln kan vi komma att erhålla en mindre provision. Detta är inget som påverkar testpanelens betyg eller rangordning av produkterna, utan är endast ett sätt för oss att kunna fortsätta göra genomarbetade tester som hjälper dig att välja rätt produkter.

Källor

  1.  https://www.philips.se/c-e/pe/ljusterapi/wake-up-therapy