Värmekudde

Värmekudde

Test av värmekudde med fyllning och elektrisk värmekudde

Smärtlindrande, påskyndar läkning, motverkar stelhet och många fler fördelar. Det kan låta som en mirakelmedicin, men nej – Det är helt enkelt effekten av att använda helt vanlig värmekudde. Värmekuddar kan ha många fördelar vid olika kroppsliga problem. Deras företrädare går att spåra hela 500 år bakåt i tiden så man kan lugnt säga att det är ett påfund som uppskattats under lång tid. Idag finns det många olika värmekuddar som är avsedda för varierande ändamål.  I den här artikeln går vi igenom vad en värmekudde är för något, för någon som aldrig provat en. Vi tar upp fördelarna och användningsområden, vad man ska tänka på vid köp av värmekudde och andra råd som kan vara bra för dig som läser att veta innan du köper en värmekudde. 

Vi har tittat närmare och jämfört två populära modeller av värmekuddar – av fyllnadsmaterial som vete eller frön samt elektriska modeller. Nedan hittar du våra testade produkter och favoriter. 

Bästa mikrouppvärmda kudde

Warmies Värmesjal Sherpa

Warmies Värmesjal Sherpa är en innovativ och mångsidig värmesjal designad för att ge värme, lindra ömma muskler och skapa en känsla av välbefinnande. Den unika sjaldesignen gör den lätt att anpassa efter dina behov och kan användas på flera olika sätt, vilket skiljer den från traditionella värmekuddar.

Denna bekväma värmesjal innehåller en terapeutisk örtblandning av aloe vera, kamomill och pepparmynta som ger en behaglig doft och avslappnande upplevelse. Dessutom kan sjalen både värmas upp i mikrovågsugnen för att lindra muskelvärk och kylas i frysen för att ge svalka under varma sommardagar eller vid feber.

Pris: ca 369 kr

Bästa elektriska värmekudden

Beurer elektrisk kudde [Cosy HK48]

Efter att ha testat denna elektriska värmekudden kan vi säga att vi är mycket nöjda med produkten, främst tack vare dess kuddeformade design. Vår testpanel rapporterade att de upplevde en märkbar minskning av stelhet i nacken efter att ha använt värmekudden, vilket resulterade i en mer bekväm och avslappnad upplevelse.

Dessutom uppskattade vi den inbyggda säkerhetsfunktionen som automatiskt stänger av värmekudden efter 90 minuter. Detta gjorde att vi kände oss trygga att använda den medan vi sov, utan att oroa oss för att den skulle vara igång hela natten.

Pris: ca 599 kr

Omdömen

4/5
"Gött med värme runt nacke och axlar."
Mattias
Om värmekudde på Coolstuff.se
4/5
"Fantastisk. Använder den i soffan. Perfekt för nedre delen av ryggen. Om du somnar (som jag ofta gör) vet du att de stängs av även efter 90 minuter. Betryggande!"
Evert
Om Beurer elektrisk kudde på Elgiganten.se
5/5
"Underbart med mjuk och skön värme. Fick akut ryggskott och har använt kudden i fåtöljen så fort och mycket jag kunnat"
Yllaz
Om Beurer elektrisk kudde på Elgiganten.se

Detaljerad information om de testade värmekuddarna

Vi vet att det kan vara svårt att välja mellan dessa två populära produkter, och därför har vi tagit oss an uppgiften att hitta den allra bästa för er. För att göra det så rättvist och opartiskt som möjligt har vi utfört en noggrann och ingående undersökning. Först och främst handplockade vi några av de mest populära modellerna av både mikrouppvärmda kuddar och elektriska värmekuddar. Därefter beställde vi kuddarna till vårt testlaboratorium för att själva kunna prova dem och utvärdera deras prestanda, användarvänlighet och komfort.

Men vi ville inte enbart luta oss på våra egna erfarenheter. För att få en bredare bild av hur dessa produkter uppfattas av användarna, gick vi igenom en mängd tester, recensioner och omdömen från olika källor. Det inkluderade kundrecensioner på nätet, tester från oberoende konsumentorganisationer samt personliga erfarenheter från användare på sociala medier.

Warmies värmesjal Sherpa

Warmies Värmesjal Sherpa
4/5

Samlat användarbetyg hos Coolstuff.se

Pris: ca 369 kr

Produktinformation

Warmies Värmesjal Sherpa, en mångsidig och bekväm lösning för att hålla dig varm och avslappnad under kalla dagar eller lugna ömma muskler. Denna innovativa värmesjal är utformad som en sjal istället för en traditionell värmekudde, vilket ger dig friheten att använda den på många olika sätt och anpassa den efter dina behov. Med en kombination av högkvalitativa material och en unik örtblandning skapar Warmies Värmesjal Sherpa en oemotståndlig känsla av välbefinnande och komfort.

Fördelarna med Warmies Värmesjal Sherpa inkluderar:

 • Mångsidighet: Den unika sjaldesignen ger dig möjlighet att använda den på många olika sätt, som att svepa den runt axlarna, knäna eller linda den runt halsen för att lindra spänningar och ömma muskler.
 • Terapeutiska örter: Värmesjalen är fylld med en örtblandning som innehåller aloe vera, kamomill och pepparmynta, vilket ger en behaglig doft och bidrar till en lugnande och avkopplande upplevelse.
 • Dubbelfunktion: Värmesjalen kan värmas upp i mikrovågsugnen för att ge värme och lindra muskelvärk, eller kylas i frysen för att ge svalka under varma sommardagar eller vid feber.

Med Warmies Värmesjal Sherpa får du en mångsidig och praktisk lösning för att hålla dig varm och bekväm, samtidigt som du drar nytta av de terapeutiska fördelarna med naturliga örter.

Egenskaper

Elektrisk värmekudde Beurer Cosy HK48

Beurer elektrisk kudde [Cosy HK48]
4.7/5

Samlat användarbetyg hos Elgiganten.se & Svenskhalsokost.se

Pris: ca 599 kr

Produktinformation

Denna fantastiska värmekudde är utformad för att ge dig den ultimata avkopplingen och komforten när du känner dig frusen eller upplever spänningar i musklerna. Den mjuka och följsamma kudden är perfekt för mysiga stunder i soffan eller för att hålla dig varm och bekväm vid ditt skrivbord på jobbet. Med ett enkelt reglage kan du välja mellan tre temperaturnivåer och anpassa värmen efter dina önskemål och behov. Om du råkar somna eller glömmer kudden påslagen, stänger den automatiskt av sig efter 90 minuter, vilket ger dig en extra säkerhet. Dessutom är ytterfodralet avtagbart och kan tvättas separat för att hålla kudden fräsch och ren.

Sammantaget är vi mycket positiva till denna värmekudde och rekommenderar den varmt för alla som söker en behaglig och säker lösning för att bekämpa kyla och muskelspänningar.

 

Egenskaper

Vad är en värmekudde?

Syftet med en värmekudde är att använda den på en kroppsdel för uppvärmning. Kudden kan bestå av olika material och variera i storlek. Genom att lägga den varma kudden på kroppen kan blodcirkulationen förbättras och värk lindras. En värmekudde går att använda uppvärmd eller nedkyld. Innehållet i värmekudden absorberar värmen eller kylan på ett bra sätt, vilket gör att dess effekt håller en lång stund. Det vanligaste innermaterialet hos värmekuddar man köper i butik är vete och den kallas därför ofta även för vetekudde. Hälsokudde är ytterligare ett namn som används istället för värmekudde.

Hur du använder en värmekudde

Innan du använder en värmekudde så ska du alltid läsa anvisningarna på förpackningen då det kan skilja sig mellan olika material hur den ska hanteras. Men vanligast är att kudden värms upp i mikron eller ugnen innan användning. Beroende på kuddens storlek så varierar även tidsåtgången för uppvärmning.

 • Uppvärmning i mikro – En kudde av normal storlek tar oftast inte längre tid än tre minuter att värma i mikron på 600 W. Vissa kuddar går bra att värma i 850 W men det beror på materialet så om du är osäker är det bäst att värma den på en lägre effekt.

 • Uppvärmning i ugn – Det är otroligt viktigt att inte överstiga den rekommenderade temperaturen när du värmer upp kudden i ugnen. Eftersom materialet i värmekudden är brännbart så finns det annars en risk att den börjar brinna. Risken för brännskador ökar också ju varmare den blir.

 • Nedkylning – Om du vill använda kudden nedkyld så ska den ligga i frysen en stund. Tiden beror på kuddens storlek men runt 30-60 min brukar vara tillräckligt.

Olika typer av värmekuddar

Det är främst storleken som avgör vilka kroppsdelar som passar bäst för en värmekudde. Vissa modeller är lika stora som en vanlig huvudkudde och går bra att använda när du ska sova. Den ersätter då den traditionella kudden och värms upp innan läggdags. Många modeller är avlånga och passar bra för att lägga runt nacken. Det finns även värmekuddar med formen av vantar eller tofflor som du kan använda för frusna fötter och händer. En relativt ny variant av värmekuddar är den elektriska modellen som innehåller små värmande elektroder istället för exempelvis värmeabsorberande vete. Den kopplas vanligen till ett eluttag men det finns även batteridrivna varianter.

Fördelar med värmekuddar

Syftet med en värmekudde är i många fall att lindra värk och spänningar i musklerna men den kan även användas för flera ändamål. Både värme och kyla kan ha välgörande effekter på kroppen.

 • Värmekudde för barn – Många barn kan använda en värmekudde som ett alternativ till det vanliga gosedjuret. Värmen verkar lugnande och kan ge barnet trygghet. Det finns dessutom speciella gosedjur för barn som går att värma i mikron eller ugnen likt en vanlig värmekudde.

 • Lindra smärta – Det vanligaste användningsområdet för värmekuddar är smärtlindring. Beroende på vilken typ av smärta du har så kan det vara bättre med en kall eller varm kudde. Vid exempelvis huvudvärk upplever många en god effekt med en kyld kudde som läggs på pannan eller nacken. Om du istället har problem med smärta i musklerna kan det vara bättre med en varm kudde.

 • Hållning framför datorn – Om du ofta har ont i nacken till följd av dålig hållning framför datorn så kan en värmekudde hjälpa dig. Genom att lägga kudden på nacken motverkar du stelhet i nacken samtidigt som du påminner dig själv om att du ska sitta rakt.

 • Påskynda läkning – Eftersom en uppvärmd kudde ökar blodgenomströmningen på området så kan det även påskynda läkning vid exempelvis idrottsskador. När mer blod tillförs den skadade vävnaden tillförs även viktiga näringsämnen som behövs för att läka skadan och lindra inflammationen.

 • Vid graviditet – När man är gravid kan en mängd olika smärtor dyka upp. Men med tanke på barnets hälsa vill man alltid vara försiktig med smärtlindrande mediciner och då kan värmekudden vara ett utmärkt alternativ. Det finns värmekuddar som är anpassade för att lindra exempelvis smärta i underlivet eller ömma bröst.

 • Ökad komfort – Om du är frusen av dig eller lätt blir kall om vissa kroppsdelar kan en värmekudde ge en ökad komfort. Även om du inte fryser så kan värmen ge en skön känsla liknande den som uppstår vid kroppskontakt med andra personer. En kyld kudde kan dessutom vara en riktig räddare i nöden vid varma sommardagar då du kan behöva kyla ner dig.

Vanliga frågor och svar

Hur länge är kudden varm?

Det beror på hur länge kudden värmts upp och vilken storlek den har. Större kuddar håller sig varma längre än mindre kuddar då de absorberar mer värmeenergi. Men en kudde håller sig vanligtvis varm i runt 40 minuter efter uppvärmning.

Kan gravida använda värmekuddar?

Absolut, värmekuddar är mycket populärt hos gravida. Det medför ingen risk för barnet, tvärtom så kan det minska intaget av smärtlindrande mediciner, vilket är till barnets fördel.

Vad kostar en värmekudde?

Det beror helt på vilken typ av värmekudde du vill ha och vilket märke du väljer. Men du kan förvänta dig ett pris runt 150-400 kr för en traditionell vetekudde och ett pris runt 200-700 för en elektrisk uppvärmd kudde.

Kan jag använda en hemmagjord värmekudde?

Du kan absolut tillverka din egen värmekudde. Lättast är att fylla ett fodral med exempelvis vete eller ris. För att innehållet ska ligga på plats bör du även sy mindre fickor på längden eller i form av kvadrater.

Att tänka på vid köp av värmekudde

När du ska välja din värmekudde så bör du först fundera på om en traditionell eller elektrisk variant passar dig bäst. Om du vill ha en kudde med lång hållbarhet och som är smidig att använda utan sladdar kan det vara en bra idé att välja en kudde som du värmer i mikron eller ugnen. Om du vill ha en kudde där du slipper fundera på uppvärmningen kan det vara bättre med en elektrisk kudde. Det är även viktigt att du köper en kudde av rätt storlek och form för ditt ändamål. Söker du en kudde som lindrar huvudvärk kan det räcka med en liten platt kudde men om du vill behandla andra kroppsytor kan det krävas en större kudde. Välj din kudde med omsorg då den förhoppningsvis ska bringa dig hälsofördelar en lång tid framöver.

Fotmassageapparater test
Fotmassageapparat
Fotbad - Bäst i test
Fotbad