Massagedyna

Massagedyna - bäst i test

Vi har jämfört och testat 5 ryggmassage-apparater

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Rygg, axlar och nacke är några av de mest utsatta kroppsdelarna för spänningar och värk. Det är även de vanligaste behandlingsområdena vid massagebehandlingar. För många finns det dock inte möjlighet att gå på behandlingar i tid och otid, men som tur är finns det ju massageapparater som gör att man kan få skön och mysig massage hemma.

I den här artikeln har vi tittat närmare på massagedynor. Det vill säga massageapparater som främst fokuserar på ryggen, men ofta även nacken, axlarna och sätesmusklaturen (eller rumpan som den kallas till vardags). Bland de massagedynor som finns att köpa här i Sverige, har vi valt ut fem av de mest populära modellerna och jämfört dem mot varandra.

Testet genomförs genom att vår testpanel utför egna tester och recensioner av apparaterna (i de fall vi har fått tag i recensionsexemplar) för att sedan väga samman de intrycken med research som vi gjort av publicerade användarrecensioner och experttester. På så sätt får vi en komplett sammanställning av hur bra respektive produkt faktiskt är, vilket gör att vi i slutändan kan guida dig till att hitta den bästa massagedynan för dina behov. Läs hela vårt test här nedan!

Resultat - Topp 3

Beurer MG 300 Massagedyna - Test

Beurer MG 300

4.9/5

Beurer MG 320 Massagedyna - Test

Beurer MG 320

4.1/5
Zenkuru Ryggmassage-apparat - Test

Zenkuru Ryggmassage

4.4/5

Testet

#1 Beurer MG 300 - Bäst i test

Beurer MG 300 Massagedyna - Test
4.9/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

Beurer MG 300 är en populär massagedyna som kommer med alla önskvärda funktioner, och detta till ett rimligt pris. Det är kombinationen av funktionalitet, pris och kvalitet som gör att vi placerar den här här apparaten i topp.

Med MG 300 får du en nack-, säte och ryggmassage-apparat i en och samma produkt. Placera den i så gott som vilken stol, fåtölj eller soffa som helst så har du skapat dig en egen heltäckande massagefåtölj. Tyska Beurer är kända för sina kvalitetsprodukter och MG 300 är inget undantag.

Apparaten har tre olika massageprogram samt tre massageområden som du själv kan styra individuellt beroende på vilken del du vill fokusera massagen till. Med en valbar värmefunktion fungerar massagedynan lika bra en varm sommardag som en ruggig vinterdag. Massagen träffar alla utsatta punkter så som nacke, skuldror, ryggrad och ländrygg på ett tillfredsställande sätt.

Beurer MG 300 kommer med en smidig upphängningsmekanism så att du enkelt kan förvara den i till exempel en garderob. Det avtagbara och tvättbara överdraget är även det en trevlig detalj.

Slutsatsen blir kort och gott att det här är den bästa massagedynan av de vi jämfört och den produkt som på det stora hela kommer tillfredsställa de flestas behov på bästa sätt.

Egenskaper

Aktuella priser för Beurer MG 300

#2 Beurer MG 320 - Premiumval

Beurer MG 320 Massagedyna - Test
4.1/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

Beurer MG 320 är den tyska tillverkarens toppmodell. Det innebär att den kommer med de allra mest avancerade funktionerna och högsta tänkbara kvalitet, vilket också pressar upp priset något.

Med Beurer MG 320 får du rygg-, nack- och sätesmassage i toppklass. De tre massageområdena går att styra individuellt baserat på vilken del av kroppen du vill fokusera på. Självklart finns även möjligheten att köra alla på en och samma gång. Med den medföljande kontrollen styr du också enkelt intensitetsnivå, värme, lufttrycksmassage, timer med mera.

Massagedynan har avtagbara överdrag som går att tvätta i maskin. Med den smidiga kroken kan du också förvara den enkelt i till exempel din garderob. MG 320 är konstruerad för att passa alla stolar, fåtöljer och soffor.

Om din budget tillåter och om du inte vill kompromissa med något, är detta troligtvis ditt bästa val. För vår del är det endast priset som håller oss tillbaka från att utse denna till testvinnare. En sak är i alla fall säker, du kommer inte bli besviken på massagen som den här dynan levererar.

Egenskaper

Aktuella priser för Beurer MG 320

#3 Zenkuru Ryggmassage - Smidig och portabel konstruktion

Zenkuru Ryggmassage-apparat - Test
4.4/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

Zenkuru Ryggmassage skiljer sig lite från de andra massagedynorna som vi testat. Övriga apparater i testet ger massage åt både rygg, nacke, axlar och sätet, till skillnad från Zenkuru som är en renodlad ryggmassage-apparat. Det här innebär att den till storleken är något mindre, vilket är fördelaktigt för dig som vill kunna ta med den på språng. Den har även ett smidigt handtag för att underlätta detta ytterligare.

Funktionalitetsmässigt står den sig bra mot de andra produkterna i testet. Ryggmassagen är heltäckande ända uppifrån axlarna och ner till ländryggen. Välj om du vill ha värme eller inte och ändra massagekulornas riktning med ett enkelt knapptryck. Massageapparaten drivs med en vanlig strömkabel, men kommer även med en 12V-biladapter.

Zenkuru Ryggmassage går tyvärr inte att tvätta, men rengörs enkelt genom att torka av den med en fuktig trasa. Tack vare den smidiga utformningen så går den att använda i så gott som alla stolar, fåtöljer och soffor. Allt som krävs är ett någorlunda rejält ryggstöd.

För dig som endast är ute efter ryggmassage och klarar dig utan övriga funktioner, samt uppskattar att du enkelt kan ta med dig ryggmassage-apparaten, så är Zenkuru Ryggmassage rätt val för dig. Dessutom är den kanske den mest prisvärda produkten i testet

Egenskaper

Aktuella priser för Zenkuru Ryggmassage

#4 TrendRehab Trend-121-3D - Bra massageapparat

TrendRehab Trend 121-3D Massagedyna - Test
4.6/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

Trend-121-3D är en massagedyna från det svenska företaget TrendRehab. Dynan har utvecklats tillsammans med massörer och sjukgymnaster för att säkerställa att den levererar oklanderlig massage.

TrendRehabs massagedyna påminner mycket om till exempel tyska Beurers modeller sett till funktionalitet. Den har såväl sätes-, som nack- och ryggmassage för att kunna ge en heltäckande massage vid utsatta områden. Med den infraröda värmefunktionen kan massagen bli ännu skönare och mysigare, samtidigt som den främjar blodflödet och ökar blodcirkulationen. Du kan också själv välja vilka områden du vill få masserade.

Massagedynan passar i alla stolar, fåtöljer och soffor som har ett ordentligt ryggstöd. Det medföljer även en 12V-biladapter så att den går att använda under bilfärd.

Trend-121-3D har fått fina recensioner och lovord från användare. De berömmer bland annat nack- och axelmassagen och kallar den för ”gudomlig”. En användare säger att det är den ”bästa massagedynan jag provat”.

Vår slutsats blir att det är ett helt klart prisvärt köp och en massageapparat som inte kommer göra dig besviken.

Egenskaper

Aktuella priser för TrendRehab Trend-121-3D

#5 Medisana MCN PRO - Budgetval

Medisana MCN PRO Massageapparat rygg
3.3/5

Betyget baseras på testpanelens omdöme samt externa experttester, jämförelser och användarrecensioner.

Bästa pris hos:

Produktinformation

I den något lägre prisklassen hittar vi Medisana MCN PRO som trots det låga priset har liknande funktioner och specifikationer som de dyrare modellerna.

MCN PRO är en massagedyna för ryggen, men inbyggd nackmassage samt vibrationsmassage i sitsen. Ryggdelen är indelad i tre olika zoner så att du kan rikta in massagen där den behövs mest. Även massagen i nacken är justerbar.

Med värmefunktionen blir massagen extra behaglig och mysig samtidigt som den infraröda värmen ska bidra till att lösa upp muskelspänningar. Dynan fästs enkelt i de flesta stolar och fåtöljer och styrs med en smidig kontroll.

I budgetkategorin så är det här ett bra val. MCN PRO kommer med de mest nödvändiga funktionerna för att kunna leverera en skön massage.

Egenskaper

Aktuella priser för Medisana MCN PRO

Köpguide

En massagedyna är ett bra hjälpmedel mot ömma och spända muskler. Produkten har ökat i popularitet genom åren då du på egna villkor kan massera kroppen. Det finns många effektiva modeller tillgängliga på marknaden och i vår köpguide går vi igenom olika funktioner och egenskaper du bör fundera över innan du gör ett köp. Alla massagedynor fungerar inte likadant och därför bör du jämföra olika modeller utifrån dina personliga behov för att hitta en med de massageprogram du behöver.

Så väljer du bästa massagedynan

Ett faktum gällande massagedynor är att dyrare ofta är bättre, vilket inte stämmer inom flera andra produktkategorier. Dock behöver du lägga en del pengar för att få en massagedyna som klarar av arbetet och som kommer att hålla länge. De massagedynor som kostar lite mer har oftast starkare motor, fler program, mer massagezoner och är tillverkade i bättre material. Det du bör tänka på är vilka funktioner du har behov av för att på så sätt kunna välja rätt.

Om du kommer att använda massagedynan ofta kan det vara bättre att välja en något dyrare modell eftersom den ofta har fler funktioner och högre kvalitet. Har du stora problem med ont i ryggen är det också rekommenderat att du väljer ett dyrare alternativ för att du verkligen ska få den massage du behöver. Några modeller har shiatsu-massage, vilket ofta genereras från tryckluft. Det känns som punktmassage och kan vara mycket effektivt vid smärtproblematik. I den här guiden ska vi nu gå igenom följande:

 • Massagedynors olika massagemetoder
 • Information om värmefunktion
 • Vilka kroppsområden som innefattas
 • Vilka inställningar du bör överväga
 • Fördelar med massagedynor
 • Massagedynor för bilen

Olika massagemetoder för din massagedyna

Massagedynorna på marknaden har olika metoder för utförandet av massage och resultatet kan därav skilja sig rejält. Bra massagedynor kombinerar flera massagetekniker. Roterande massagehuvuden är perfekta för behandling av muskelknutor då de roterar mot- och medurs. Metoden anses vara den bästa för nacke och skuldror. Tryckmassage trycker på specifika punkter och avlägsnar spänningar i musklerna. Oftast används lufttryck för att ge den här typen av massage och den är mest effektiv i kombination med roterande massagehuvuden för en mer omfattande massage.

Vibrationsmassage är den enklaste typen av massage och det erbjuds i flertalet ryggmassage-apparater. Det brukar finnas i sätet på dynan och därmed ge massage till baksidan av låren. Vissa billiga modeller erbjuder enbart vibrationsmassage vilket inte ger en bra helhetskänsla utan mest ger avslappning. När du ska välja massagedyna är det av stor vikt att du tänker igenom vilken typ av massage du är i behov av och sedan väljer den variant som erbjuder just det på de områden du behöver massera.

Värmefunktion i din massagedyna

En värmefunktion är en egenskap som du inte ska ta lätt på då värmen kan hjälpa till att mjuka upp stela muskler. De flesta massagedynorna använder sig av infraröd värme, vilket också är det mest effektiva för massage. Den infraröda värmen kan gå in i muskulaturen på djupet och är därför den vanligaste metoden för värme i massageprodukter. Tack vare att värmen mjukar upp kan du få ett bättre resultat av massagen om din massagedyna erbjuder det.

 • Välj med fördel en massagedyna där du kan stänga av värmefunktionen vid behov. Det är inte alltid den behövs, speciellt inte på sommaren när det är varmt.
 • Infraröd värme är det allra bästa alternativet då det värmer musklerna på djupet och mjukar upp muskelstelhet.
 • Värme är perfekt för spända muskler

När du ska välja massagedyna bör du kontrollera om värmefunktionen kan användas till specifika program och stängas av vid andra, då det inte alltid är önskvärt med värme. Efter en lång promenad eller arbetsdag på vintern är dock värmefunktionen mycket uppskattad och funktionell då den mjukar upp och värmer stela och kalla muskler. Det viktigaste när du väljer massagedyna är att du väljer en som tilltalar dig inom alla områden så som funktioner, egenskaper, pris och massageområde.

Områden din massagedyna behöver täcka

De massagedynor som finns på marknaden har alla olika utformning och arbetar inte på samma områden. Stora modeller brukar erbjuda massage hela vägen från nacke och skuldror, över hela ryggen och ända ner till lårens baksida. De mindre modellerna kan enbart massera vissa delar av ryggen. Om du har mycket muskelstelhet från nacken och ner i ryggen är det fördelaktigt att välja en större modell även om den kostar mer, då den kommer att massera större delar av din kropp.

Det är viktigt att du kontrollerar vilka områden som inkluderas innan du köper en massagedyna för att den verkligen ska kunna hjälpa dina problemområden. Om du behöver massage för stela nackmuskler är en modell med roterande massagehuvuden att rekommendera. Om du är i behov av massage för skuldror och ryggrad är en variant med både shiatsu-massage och massagehuvuden att föredra då den både ger tryck och rotation till dina stela muskler. Genom att ta del av recensioner kan du enkelt se vad en massagedyna erbjuder.

Vilka inställningar behöver du?

Ju fler inställningsmöjligheter desto bättre tycker vi, då du kan få en individuellt anpassad massagestund vid varje tillfälle. Vissa dynor tillåter dig att ställa in massagehuvudenas avstånd för en optimal användning för just din kropp. Val av massageprogram samt möjligheten att kombinera olika typer av massage är också en inställning som hjälper till att ge en bättre massageupplevelse. Tänk också på enkelheten, det ska vara enkelt att ändra inställningar för att du snabbt ska kunna få massagen du önskar.

Fördelar med en massagedyna

Om du lider av kroppssmärta eller stela muskler är det en stor fördel att kunna få massage på hemmaplan när du vill. Tack vare marknadens stora utbud av modeller är det enkelt att få en så personligt anpassade massagedyna som möjligt. En massagedyna kan hjälpa dig att bli kvitt muskelknutor om den är utrustad med shiatsumassage och/eller roterande massagehuvuden. Massage kan också bidra till lägre stressnivåer och verka avslappnande. Massagedynorna är dessutom eldrivna och du behöver inte oroa dig över att batteriet ska ta slut.

 • Massage har en avslappnande funktion och minskar stress
 • Hjälper till mot smärta och stela muskler

Massagedynor för bilen

Det finns ett fåtal massagedynor för bilen, men det tillhör dock inte vanligheterna. Vi rekommenderar inte användning av massagedynor i bilen om de inte är anpassade för det då de kan bidra till skador på din kropp. Det kan låta underbart att få massage samtidigt som du kör bil, dock är det att föredra att du får din massage på en lugn plats så som hemma. Det finns dock bilanpassade massagedynor som har 12 V biladapter för anslutning.

Så här har vi gjort testet

Jämförelsen av massagedynorna utförs av vår testpanel som dels genomför egna tester och recensioner av produkterna, och dels gör research från andra andra experttester och riktiga användarrecensioner, för att sedan väga samman alla intryck och omdömen. Med den här metoden tycker vi att vi ger en rättvis och objektiv bild av vilka ryggmassageapparater som faktiskt anses vara bäst i test av både experter och den stora massan. Det tycker vi är schysst mot dig och vi kan med gott samvete säga att vi har gjort vårt bästa för att guida dig till ett genomtänkt köpbeslut.

Om du skulle genomföra ett köp efter ett klick på någon av länkarna i artikeln kan vi komma att erhålla en mindre provision. Detta är inget som påverkar testpanelens betyg eller rangordning av produkterna, utan är endast ett sätt för oss att kunna fortsätta göra genomarbetade tester som hjälper dig att välja rätt produkter.

Källor

 1. https://www.beurer.com/web/gb/products/wellbeing/shiatsu-and-massage/shiatsu-cushions-and-covers/mg-300-hd-body-complete.php
 2. https://www.beurer.com/web/gb/products/wellbeing/shiatsu-and-massage/shiatsu-cushions-and-covers/mg-320.php
 3. https://www.medisana.com/en/Wellness/Massage-devices/MCN-PRO-Shiatsu-massage-seat-cover.html

Liknande produkter

Massagekudde test
Massagekudde
Nackmassage-apparat bäst i test
Nackmassageapparat
Massagepistol - test
Massagepistol